prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie prawidłowo znane są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby później stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak właściwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Jednakże ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *